logo

Geschiedenis van de Stedemaeght

 Indrukwekkend schip met roemruchte geschiedenis

Varen op het IJsselmeer met tallship de Stedemaeght is een bijzondere belevenis. Vandaag de dag is deze driemaster helemaal ingericht voor vrolijke aangelegenheden, zoals feesten, partijen en rondvaarten. Maar wist u dat dit schip in vroeger tijden oorspronkelijk als walvisvaarder heeft gediend? Gelukkig was dat maar voor korte duur. Deze krachtpatser met een lengte van 62 meter wordt nu gerekend tot een van de mooiste schepen van Nederland. De drie levens van de Stedemaeght in één blog.

De Stedemaeght: van walvisjager tot driemastbark

Zoals het zeiljacht er nu uitziet, kunt u zich waarschijnlijk niet voorstellen dat het oorspronkelijke doel van de Stedemaeght een wat bloederig karakter heeft. Het schip liep in 1926 in het Noorse Oslo onder een heel andere naam van stapel om dienst te doen als walvisvaarder. Het duurde precies twintig jaar voordat de walvissen in de Noorse wateren opgelucht adem konden halen. Het schip werd toen omgebouwd voor de vrachtvaart en er werd een motor ingelegd. Zo deed het onder diverse namen drie decennia lang dienst als vrachtschip en voer het over - voornamelijk - de Baltische Zee. 

Geen scheermesjes, maar een zeilschip

In 1991 werd de Stedemaeght door een Nederlandse scheepshandelaar naar Nederland gebracht waar het schip aanvankelijk lag te wachten tot de oud-ijzerprijs hoog genoeg werd om er scheermesjes van te laten maken. Het ging uiteindelijk anders. In 1992 kocht de vader van de huidige eigenaar het oude vrachtschip, omdat hij ‘verliefd’ werd op de prachtige lijnen van het schip. In drie jaar tijd werd de voormalige walvisvaarder van vrachtschip omgetoverd tot een statige driemaster met de naam Stedemaeght. Op 19 april 1994 hees ZKH Prins Willem Alexander - als kroonprins - het eerste zeil en begon de Stedemaeght aan een derde leven: een driemastbark, geschikt voor feesten en partijen. 

Historie aan den lijve ondervinden

Bent u liefhebber van de historische sfeer in de ‘The Pirates of the Caribbean’-films? Dan komt u met een tochtje op de Stedemaeght nog het dichtst in de buurt bij hoe het er aan boord van die schepen aan toeging. Bij ons zult u echter geen spookschepen en piraten tegenkomen. Wel heel veel gastvrijheid. En ook zult u ervaren hoe het geweest moet zijn om te varen op zeilschepen die in de 19e eeuw de wereldzeeën bevoeren. De Stedemaeght wordt nu gerekend tot een van de mooiste schepen van Nederland. Staande op het brede dek voelt iedereen zich een ‘oude’ zeebonk als de statige Stedemaeght bewonderende blikken oogst. Het is eveneens de grootste driemaster op de Nederlandse binnenwateren. 

Meevaren op de Stedemaeght?

Meer weten over onze geschiedenis? Of wilt u een keertje met ons meevaren op de Stedemaeght? Kijk dan in de agenda wanneer onze rondvaarten zijn en meld u aan. Wilt u meer weten over ons ‘roemruchte verleden’ op het gebied van feesten, partijen en zakelijke bijeenkomsten aan boord van de Stedemaeght? Bel ons dan op 085 - 30 35 371 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de mogelijkheden voor uw borrel bij ons aan boord helemaal op maat af te stemmen.

Varen op de Stedemaeght?

Naam 
Telefoon 
E-mail 
Bericht 
Inschrijven nieuwsbrief 
  Ja  
Akkoord privacy policy 
  Ja  
    

Wat klanten zeggen...

"Vandaag een tochtje meegemaakt van Lelystad naar Hoorn en met volle zeilen weer terug. Wat een feest, enthousiast personeel die echt duidelijk houden van hun werk, een prachtig, keurig onderhouden schip en natuurlijk werkte het weer ook heel erg mee. Bovendien een fantastische catering, lekkere lunch en goed drinken! Een aanrader voor iedereen die van varen houdt!!!"
Winfried Noordijk, 8 juli 2018
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wij hadden vrienden uit Duitsland over en wilden hen iets aanbieden, dus de Stedemaeght geboekt voor 4 mensen. Het schip is zeer goed onderhouden, alles piekfijn in orde en de bemanning is in 1 woord fantastisch; geduldig en behulpzaam. Daarbij nog een overheerlijke lunch, in 1 woord geweldig!!!!!!!!!! Wij komen zeker dit jaar nog eens terug. Als voormalig eigenaar van een schip heb ik mij zo welkom gevoeld en alles was meer dan perfect!!!!!!!!!
We hebben genoten!! Bedankt!"
Alie Ruiter, 21 juli 2017
(beoordeeld met cijfer 10 op Zoover)


“We hebben een geweldige dag gehad aan boord van Stedemaeght. Wat een prachtig schip en vriendelijke bemanning. Voor ons waren alle ingrediënten aanwezig om een onvergetelijke dag te hebben. Goed weer en genoeg wind. Er werd een prima lunch geserveerd. In Hoorn hadden we ruim een uur de tijd om het plaatsje te bekijken, daarna zeilden we terug richting Lelystad. Onderweg terug werd er bittergarnituur rondgedeeld.
We hebben genoten!! Bedankt!"
Mascha Groeneweg, 28 juli 2017
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wat een heerlijke vaart, het was in 1 woord fantastisch. Heel goed verzorgd, nette bediening.
Bedankt!”
Corry de Vries en vriend, 16 juli 2017

Gewoon kort maar krachtig...Wij hebben gisteren een superdag gehad...was fantastisch!!!!”
Mario Seits, 29 mei 2017 (beoordeeld met 5 van 5 sterren)

Gisteren een top-dagje gehad ! Zeiltocht op deze fantastische driemaster Stedemaeght van Lelystad naar Urk en weer terug. Geweldig enthousiaste en aardige bemanning. Zeer genoten ! Een echte aanrader !”  
Jos Kuiper, 6 oktober 2016

Broer en schoonzus 25 jaar getrouwd. Een fantastische dag op dit schip gehad. Gezellige bemanning, heerlijk gegeten aan boord. Samen met ook zon en wind was deze dag echt schitterend. Een echte aanrader"
Jochem Eenkhoorn, 2 oktober 2016

“Het was een geweldige dag met geweldig weer! Lekker warm en toch een lekker windje om te zeilen! Heerlijk"
Geanne de Boer, 24 september 2016

"Was (weer) een fantastische dag, we hebben ervan genoten!!!"
Rene de Regt, 22 september 2016

"Prachtig schip, zeer gastvrij personeel. Al met al een geslaagde dag. Veel wind dus veel wind in de zeilen. "
Rianne Basten, 28 augustus 2016