logo

Er is er één jarig….

Er is er één jarig….

Al drie decennia lang straalt de Stedemaeght in haar nieuwe leven als een van de grootste driemasters van Nederland. Gebouwd als een walvisvaarder in 1926 in Oslo en in 1994 opnieuw in gebruik genomen door Prins Willem-Alexander als zeilschip, vertegenwoordigt de Stedemaeght een stuk maritieme geschiedenis. Vandaag, op 19 april 2024, vieren we haar 30-jarig bestaan als zeilschip.

In 1926 werd de Stedemaeght gebouwd in de werf "Nylands Verkstad" in Oslo als een walvisvaarder. Destijds voer ze onder de naam "Pol IV". Tot 1949 diende de Stedemaeght onder verschillende eigenaren als walvisvaarder. Daarna werd ze omgebouwd tot vrachtschip en kreeg in de daaropvolgende jaren twee laaddecks en een nieuwe motor. Tot 1991 wisselde het schip meerdere keren van eigenaar en daarmee ook van naam.

       

Daarna werd ze naar Nederland gebracht om daar te worden gesloopt. Het liep echter anders, want in 1992 werd ze gekocht door Toon Slurink en in de daaropvolgende jaren omgebouwd tot een zeilschip. Onder andere werd een 3-masttuigage gemonteerd. En ook haar huidige naam kreeg ze in die tijd. Op 19 april 1994 hees Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander het eerste zeil en begon haar derde leven als zeilschip.

Vandaag de dag is de Stedemaeght een ware zeilicoon te zien op het IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee. Ook is ze te zien ij bij grote maritieme evenementen zoals SAIL Amsterdam.

In haar 30 jarig bestaan heeft ze vele harten veroverd. Collega’s werden vrienden, familiebanden zijn verstevigd, stellen werden echtparen en aan de kade heeft de Stedemaeght bij vriend en vijand bewondering geoogst voor haar gracieuze lijnen en imposante zeilen.

Wij zijn dankbaar dat wij schatbewaarder mogen zijn van dit prachtige schip en kijken uit naar de vele decennia die volgen.

       

Varen op de Stedemaeght?

Naam 
Telefoon 
E-mail 
Bericht 
Inschrijven nieuwsbrief 
  Ja  
Akkoord privacy policy 
  Ja  
    

Wat klanten zeggen...

"Voor mijn echtgenoot, die vandaag 50 jaar is geworden wilde ik iets bijzonders doen. Kennissen attendeerden mij op de Stedemaeght. Met ons hele gezin, ouders, broers en zussen, zijn we een dagje gaan zeilen op dit schip. Lelystad-Volendam-Lelystad. Een schot in de roos. Ondanks dat de zon ons in de steek liet, hebben we een geweldige dag gehad. Mede door het vriendelijk en behulpzame personeel onder aanvoering van de fantastische schipper Dennis. 
Stedemaeght bedankt."
Jeannet van der Darren, 22 oktober 2023
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)


"Vandaag voor de derde keer weer meegevaren van Lelystad naar Hoorn v.v.. Heen hadden we de wind tegen maar terug onder zeilen. Geweldig wat een belevenis, enthousiast personeel die plezier hebben in hun werk, een prachtig, keurig onderhouden schip. Bovendien een fantastische lunch en lekkere drankjes! Een aanrader voor iedereen die van varen houdt."
Janny en Wim Zuiderdijk, 8 juli 2022
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wij hadden goede vrienden uit Duitsland over en samen iets doen. Dus een arangement op de Stedemaeght geboekt. Het schip is fantastisch, alles piekfijn in orde en de bemanning is vriendelijk, geduldig en behulpzaam. Daarbij nog een overheerlijke lunch, in 1 woord geweldig. Wij komen zeker nog eens terug. Als voormalig scheepseigenaar heb ik mij thuis gevoeld .
We hebben genoten. Bedankt!"
André Heuvelman, 21 juli 2022
(beoordeeld met cijfer 9 op Zoover)


“We hebben een geweldige dag gehad. Wat een prachtig schip en vriendelijke bemanning. Alle ingrediënten waren  aanwezig om een onvergetelijke dag te hebben. Goed weer, genoeg wind en er werd een prima lunch geserveerd. In Hoorn hadden we bijna anderhalf uur de tijd om het plaatsje te bekijken. Daarna zeilden we terug richting Lelystad. Onderweg kwamen de bitterballen en de mini loempias langs.
We hadden een preachtdag. Bedankt"
Pim van Geelen, 28 juli 2022
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wat een heerlijke vaart, het was in 1 woord fantastisch. Heel goed verzorgd, nette bediening.
Bedankt!”
Corry de Vries en vriend, 16 juli 2022

Gewoon kort maar krachtig...Wij hebben gisteren een superdag gehad...was fantastisch!!!!”
Mario Seits, 29 mei 2021 (beoordeeld met 5 van 5 sterren)

Gisteren een top-dagje gehad ! Zeiltocht op deze fantastische driemaster Stedemaeght van Lelystad naar Urk en weer terug. Geweldig enthousiaste en aardige bemanning. Zeer genoten ! Een echte aanrader !”  
Jos Kuiper, 6 oktober 2021

Broer en schoonzus 25 jaar getrouwd. Een fantastische dag op dit schip gehad. Gezellige bemanning, heerlijk gegeten aan boord. Samen met ook zon en wind was deze dag echt schitterend. Een echte aanrader"
Jochem Eenkhoorn, 2 oktober 2021

“Het was een geweldige dag met geweldig weer! Lekker warm en toch een lekker windje om te zeilen! Heerlijk"
Geanne de Boer, 24 september 2021

"Was (weer) een fantastische dag, we hebben ervan genoten!!!"
Rene de Regt, 22 september 2021

"Prachtig schip, zeer gastvrij personeel. Al met al een geslaagde dag. Veel wind dus veel wind in de zeilen. "
Rianne Basten, 28 augustus 2021